Από την Θάλεια Κωστοπούλου DDS.,MSc., Dental Coach

Πόσοι από εμάς  τους οδοντιάτρους θα μπορούσαν να προσλάβουν στο ιατρείο έναν οικονομικό διευθυντή; Πόσοι μπορούν να έχουν έναν διευθυντή πωλήσεων, έναν υπεύθυνο marketing και έναν υπεύθυνο προσωπικού και προμηθειών; Μπορούμε να προσλάβουμε τόσο προσωπικό; Φυσικά όχι!

Σε ένα επάγγελμα ούτως ή άλλως απαιτητικό και στρεσογόνο, καλούμαστε να καλύψουμε όλους αυτούς τους ρόλους και κανείς δε μας εκπαιδεύει στις απαιτούμενες δεξιότητες.

Και δεν είναι μόνο η επαγγελματική μας πορεία.

Εχουμε και τους ρόλους της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής…. να ζήσουμε να διασκεδάσουμε, να βρεθούμε με τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, να ασχοληθούμε με το σπίτι μας, με τα χόμπι μας.

Πόσοι από μας έχουν νιώσει συχνά να φτάνουμε στα όρια των αντοχών μας από ευθύνες και απαιτήσεις της καθημερινότητας;

Η λύση βρίσκεται εδώ:

σωστή οργάνωση
αποσαφήνιση αναγκών και στόχων
αποτελεσματικά όρια
κατανομή ευθυνών
μοίρασμα αρμοδιοτήτων και πρωτίστως
καλλιέργεια και ανάδειξη των ικανοτήτων και ταλέντων μας.

Αλλά και αυτά χρειάζονται κάποιες ικανότητες για να τα πετύχουμε.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του Coach.

Ο Coach θα εστιάσει στις προσωπικές μας ανάγκες με αφοσίωση, θα αναδείξει τις δυνατότητές μας, θα φωτίσει πλευρές που δεν είχαμε λάβει υπόψιν και θα μας στηρίξει να πετύχουμε τους στόχους μας,. Συμβάλλει στο να μας διασφαλίσει την ποιότητα της ζωής και την ευημερία που δικαιούμαστε.

Η λύση αυτή εφαρμόζεται πλέον σε όλο τον δυτικό κόσμο και τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα.

Μιλάμε φυσικά για ένα coaching προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του σύγχρονου επιχειρηματία οδοντιάτρου.

Το Coaching στην οδοντιατρική, συμβάλλει στο να βελτιωθεί άμεσα το σύνολο της επαγγελματικής μας ζωής, να αυξηθούν τα έσοδά μας και να πάρουμε από την εργασία μας την ικανοποίηση που μας αξίζει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ COACHING

Το Coaching είναι μία μεθοδολογία. Είναι τέχνη και τεχνική μαζί. Είναι η τέχνη της αλλαγής. Μας μαθαίνει να αλλάζουμε προς όφελος μας και έχει προκύψει μέσα από τις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας.

Η εφαρμογή του Επιστημονικά Τεκμηριωμένου Coaching στηρίζεται πλέον σε έναν ολόκληρο ακαδημαϊκό κλάδο, τον κλάδο του Coaching Psychology, αλλά και τις νευροεπιστήμες, που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Έννοιες όπως η επιτυχία και η ευτυχία πλέον αντιμετωπίζονται ως επιστήμες και μελετώνται ως τέτοιες. Έχουν νόμους και κανόνες που κάποιος μπορεί να ακολουθήσει για να πετύχει.

Το Coaching ΔΕΝ είναι ψυχοθεραπεία και διαφέρει στα εξής:

Απευθύνεται σε λειτουργικούς ανθρώπους και τους βοηθά να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, προσωπικά και επαγγελματικά.
Δεν μελετά τις αιτίες του προβλήματος, εστιάζει στο παρόν και στο μέλλον, στο στόχο και στη λύση, στη δράση και στην υλοποίηση.
Είναι μια χρονικά καθορισμένη διαδικασία. Συνήθως διαρκεί 6 ως 10 συναντήσεις.
Οι συνεδρίες διέπονται από ισοτιμία και συμμαχία μεταξύ Coach και Coachee. O Coachee επιλέγει το θέμα ή τον στόχο που θέλει να επεξεργαστεί και ο Coach θέτει το πλαίσιο.

ΤΟ COACHING ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ

Ο οδοντίατρος που έχει έρθει σε επαφή με τη διαδικασία του Coaching, αποκτά τα εξής χαρακτηριστικά:

Γνωρίζει τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα του, τις ικανότητες και τα ταλέντα του και τα αξιοποιεί στο έπακρο.
Αναγνωρίζει τα πιο αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα του, και τα ενδυναμώνει χρησιμοποιώντας τα δυνατά του στοιχεία.
Κατέχει δεξιότητες στοχοθεσίας. Ο στόχος μας είναι η πυξίδα μας. Ο Coachee διαμορφώνει τους άμεσους, βραχυπρόθεσμους στόχους του αλλά και τα μακροπρόθεσμα σχέδια του. Σκιαγραφεί το όραμα του.
Εξοικειώνεται με στρατηγικές για την υπέρβαση δυσκολιών και καθημερινών εμποδίων.
Μαθαίνει διαχείριση χρόνου. Αξιοποιεί καλύτερα και αποδοτικότερα τον χρόνο του στο ιατρείο και διαχειρίζεται καθυστερήσεις και έκτακτα περιστατικά.
-Εκπαιδεύεται στην εφαρμογή ορίων. Η αποτελεσματική οριοθέτηση στην καθημερινή μας πράξη, είναι θεμελιώδους σημασίας. Οριοθετείται απέναντι στο προσωπικό του, στους συνεργάτες και κυρίως στους διαφορετικούς χαρακτήρες των ασθενών του. Κυρίως όμως μαθαίνει να θέτει τα όρια του εαυτού του.
-Μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος του, ώστε να κάνει την καθημερινότητα του πιο λειτουργική και ευχάριστη, λιγότερο πιεστική και στρεσογόνο. Το στιγμιαίο στρες είναι δημιουργικό, αλλά το χρόνιο στρες καταστροφικό. Είναι σημαντικό να διαχωρίζονται στην καθημερινότητά μας.

Πιο συγκεκριμένα, στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη, η βοήθεια του coaching αφορά:

-Διαχείριση στρεσογόνων παραγόντων. Μας επιτρέπει να διαχειριστούμε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες της εργασίας μας, φοβικοί, απαιτητικοί, δύστροποι ασθενείς αλλά και τα δύσκολα περιστατικά ή πολύπλοκα σχέδια θεραπείας. Επίσης καλλιεργεί την ικανότητα αποτελεσματικής αντίδρασης σε απαιτητικές καταστάσεις
-Λειτουργικές σχέσεις με τους συνεργάτες μας, τους προμηθευτές, τους βοηθούς μας. Μας βοηθάει να χτίζουμε λειτουργικές σχέσεις με τον κύκλο των ανθρώπων στην καθημερινότητά μας προσθέτοντας στην εργαλειοθήκη μας εργαλεία αποτελεσματικής επικοινωνίας. Καλλιεργεί ευελιξία και προσαρμοστικότητα.
-Αποτελεσματική επικοινωνία με τους ασθενείς μας. Συμβάλει στην αποτελεσματική επικοινωνία με τους ασθενείς, κατάλληλο σχέδιο θεραπείας, συνεργασία στην εφαρμογή της θεραπείας και ομαλή διαχείριση οικονομικών.
-Ανάπτυξη ικανοτήτων ηγεσίας και επιχειρηματικής διαχείρισης. Φέρνει στην επιφάνεια δημιουργικές ιδεες, προάγει τη μάθηση και καλλιεργεί τις ηγετικές μας δεξιότητες.
-Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Συμβάλλει στο να πετύχουμε την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, το work-life balance. Ελευθερώνει χρόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας. Μας βοηθάει να βάλουμε όρια και να κάνουμε επιλογές με βάση τις προτεραιότητες μας
-Ανακούφιση από την απομόνωση που μαστίζει τους οδοντιάτρους. Οι οδοντίατροι έχουν περιορισμένη επαγγελματική επικοινωνία με συναδέλφους.
-Προστασία από τον κίνδυνο του burn out, της επαγγελματικής εξάντλησης. Ο άνθρωπος που έχει αποκτήσει δεξιότητες coaching, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα εσωτερικές συγκρούσεις και εξωτερικούς παράγοντες πίεσης. Ετσι ξέρει πότε να σταματήσει και να δώσει χώρο στην προσωπική αναδιοργάνωση.

Το Επιστημονικά Τεκμηριωμένο Coaching έχει συμπεριλάβει το απαύγασμα μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και σοφίας, μέσω τεχνικών και εργαλείων που προωθούν:

την ωρίμανση και αυτονομία του ατόμου,
την απελευθέρωσή του από δικές του εμπλοκές,
και κατ’ επέκταση την ευδαιμονία και ευτυχία του.

Ενώ οδηγεί σε υπερβάσεις, τις κάνει να φαίνονται ασφαλείς και εύκολες, γιατί αυτές προκύπτουν από φυσικές, σταδιακές διαδικασίες, μέσα σε ένα κλίμα υποστήριξης, ενδυνάμωσης και εμπιστοσύνης στις ικανότητες του καθενός.

Μας βοηθάει να αναδείξουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Να σας ενημερώσω λοιπόν, πως στο ξεκίνημα της εμπειρίας σας με το Coaching, θα πρέπει να αποχαιρετήσετε τον παλιό σας εαυτό. Διότι στο τέλος αυτής της διαδρομής, όποιο και εάν είναι το σημερινό στάδιο της επαγγελματικής σας καριέρας, θα είστε μια πολύ πιο εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού σας, πιο ευέλικτη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη.

Δημοσιεύτηκε  17/11/2020 από OMNIPRESS

Βιβλιογραφία:
-Vernon P Holt & Russ Ladwa: Mentoring. A Quality Assurance Tool for Dentists. Primary Dental Care Oct.2008, part1-6
-Developing a Mentoring Culture in Dentistry. Making a Difference in a Changing World. Vernon P Holt & Russ Ladwa PDC 2010 17(2)
-Η Τέχνη του Coaching Χαρ. Πετράς (2017)
-Coaching for Performance John Whitmore (2009)